Zet meteen de juiste toon

maandag 16 januari 2017
Een nieuwe baan? Zet meteen de juiste toon want deze zal nog lang naklinken. Hoe zet u de juiste toon?
Zet meteen de juiste toon

Kijk naar Amerikaanse presidenten. Zij worden beoordeeld op hun eerste 100 dagen. En wat daarvan blijkt hangen, speelt in de rest van de vier of acht jaar een belangrijke rol. Daarnaast willen ‘we’ steeds sneller resultaat laten zien. Zo wilde Reagan in de eerste week al de lijnen uitzetten, en is Trump van plan om zelfs al in de eerste dag de lijnen uit te zetten door urenlang besluiten te gaan ondertekenen.

 

 

 

 

Tips om de juiste toon te zetten
Lees onze tips om de juiste toon te zetten in de organisatie.

 • Leer mensen en business kennen
  Niet heel erg revolutionair, maar slaat u deze eerste tip over, dan gaat u de mist in. Leer de business kennen zodat u weet waar u over mee praat. Ga de fabriek in, het land op, met de buitenwacht mee, de werkvloer op, enz. Weet (ongeveer) wat de dagelijkse werkzaamheden van de medewerkers zijn. Maar ook: weet wie wie is. Ken de mensen uit uw team en de belangrijkste stakeholders daarbuiten. Dit moet u in de eerste twee weken al weten.
   
 • Neem een paar snelle acties
  U krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Laat daarom in de eerste 100 dagen zien dat er onder uw bewind beweging tot stand komt. Neem een aantal snelle beslissingen die ervoor zorgen dat er op korte termijn al wat verandert. Natuurlijk plukt u eerst het laaghangend fruit, daar is niks mis mee. De nieuwe HR-directeur van McDonalds in Amerika begon zijn baan met een aantal ontbijtontmoetingen. Dat zorgde niet alleen voor dialoog, maar ook meteen al voor beweging. En die eerste beweging, die snelle dynamiek, die zal aan u blijven kleven.
   
 • Waar zit het talent?
  Onderzoek waar talent zit, én kijk hoe het talentenhuis in elkaar zit. Wie kan wie op welke termijn opvolgen? Welke jonkies zijn nu nog aan het rijpen en moeten eigenlijk over een jaar zélf in het licht staan? Als u de gaten hebt geïdentificeerd, kunt u al meteen aan de slag met repareren.
   
 • Stem verwachtingen af
  Onderzoek wat mensen goed vonden aan de vorige manager, en wat ze vonden dat er beter moest. Spreek eventueel af met uw voorganger om van hem of haar een beeld te krijgen. Zo krijgt u een goed beeld van de richting die u op moet.
   

Presenteer uzelf
Uiteindelijk wordt u beoordeeld als mens. Kan ik een biertje met u drinken, of niet? Besteed daarom aandacht aan de manier waarop u zich kleedt, uw gedrag, uw taalgebruik, uw manier van contact maken, enz.

 

Netwerkleiderschap                                                                          

 

Deze 4-daagse praktijkgerichte masterclassreeks richt zich op het leren samenwerken tussen organisaties: wat houdt netwerkleiderschap in en hoe zet u dat succesvol in? Waarom is innovatieve samenwerking met anderen nodig? Wat is de meerwaarde van netwerkleiders? Lees meer en schrijf u in

 

Wanneer: start 17 mei

Waar: Groot Kievietsdal | Baarn

 

Lees ook: ‘Meer ziekteverzuim door slecht leiderschap’ en ‘Leider van de toekomst? Kijk eerst naar uzelf