Vrouwenquotum is belediging

maandag 19 december 2016
Voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW Hans de Boer zei bij de presentatie van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 dat het een zwaktebod is om bedrijven via een quotum te verplichten meer vrouwen in de top te krijgen. Hij noemde het een belediging voor vrouwen.
Vrouwenquotum is belediging

 

Minister Jet Bussemaker was het helemaal eens met De Boer. De minister noemde het quotum een “paardenmiddel” waarvan ze hoopt het nooit in te hoeven zetten. Wel wil zij het nog steeds hebben over een mogelijke boete voor bedrijven die niet aan het streefcijfer van 30 procent voldoen en onvoldoende kunnen uitleggen waarom dat zo is.

 

Nog steeds te weinig vrouwen aan de top

Het aantal vrouwen dat aan de top staat bij de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland blijft nog altijd ver achter bij het gewenste niveau van 30 procent. In raden van commissarissen bleek halverwege 2013 13 procent van de zetels door vrouwen te worden bezet. In de besturen van ondernemingen was dat ruim 10 procent.

 

Top is in zicht

In de laag onder de top zitten steeds meer vrouwen volgens De Boer, en in de database van Stichting Topvrouwen zitten inmiddels ook al meer dan duizend hooggekwalificeerde vrouwen. ‘Er zijn in mijn ogen geen excuses meer om niet verder door te pakken de komende jaren,’ zegt De Boer. ‘Ik blijf iedereen die spiegel voorhouden en laat geen mogelijkheid onbenut om dit geluid te laten horen.’ Minister Bussemaker: ‘De cijfers zijn voor nu ietwat teleurstellend, maar er is sprake van een kentering. Het vergroten van de urgentie is wel nodig, want in dit tempo schiet het niet op.’ Ze benadrukte wel dat het beleid op het gebied van vrouwen aan de top nut heeft.

 

Volgens onderzoek van Graydon is niet alleen emancipatie een belangrijke reden om meer vrouwen aan de top te hebben. Een bedrijf met een bestuur zonder vrouwen zou namelijk meer kans lopen op een faillissement.

 

Masterclassreeks ‘Overtuigend leiderschap’

Met vier topsprekers: Bas Blekkingh, Fredrike Bannink, Prof. dr. Gabriël Anthonio en Prof. dr. Jeff Gaspersz

 

Leer hoe u uw leiderschapsrol effectiever, daadkrachtiger en met meer zelfvertrouwen vervult om medewerkers te inspireren, motiveren en coachen. U krijgt nieuwe ideeën voor innovatief leiderschap én u leert oplossingsgericht leidinggeven. Lees meer en schrijf u in.

 

Wanneer: 23 en 30 maart 2017, 6 en 13 april 2017

Waar: Landgoed Groot Kievitsdal | Baarn

 

Lees ook: ‘Iedereen heeft talenten’ en ‘Is topvrouwen aannemen een goededoelenactie?