Leren van politici

maandag 20 maart 2017
Mensen worden zich steeds bewuster over ‘hun leiders’. Of dat nu in de politiek is of in organisaties. De komende decennia evolueren we steeds meer van autoritair leiderschap naar gedeeld leiderschap. Wat leren we van de leiderschapskwaliteiten van politici?
Leren van politici

 

 • Mark Rutte
  Rutte profileert zich in debatten als een sterke leider. Hij straalt macht uit en kan goed compromissen sluiten en een land besturen in moeilijke tijden. Uit een opiniepeiling van EenVandaag bleek dat Nederlanders Rutte erkennen als betrouwbare leider van het land. Hij scoorde hoog op eigenschappen als ‘te vertrouwen’ en ‘juiste toon’.
   
 • Lodewijk Asscher
  Asscher heeft de afgelopen vier jaar bewezen dat hij sterk is in leiderschapskwaliteiten als samenwerken, verbinden en besturen.
   
 • Jesse Klaver
  Klaver is sterk in campagne voeren. Verbaal is hij scherp en hij enthousiasmeert en inspireert. Daarnaast weet Klaver precies hoe hij zijn achterban aan zich kan binden.
   
 • Geert Wilders
  Wie regeert moet verbinden en compromissen sluiten. We horen Wilders niet praten over regeringsverantwoordelijkheid.
   
 • Emile Roemer
  Roemer is wat principiëler dan andere politici en wil daarom bijvoorbeeld niet samenwerken met de VVD.
   
 • Sybrand Buma
  Buma spreekt het gevoel van onbehagen aan. Hij pleit voor ‘moreel leiderschap’ en wil meer fatsoen en solidariteit in de samenleving.
   
 • Alexander Pechtold
  Pechtold is positief, wil verbinden en presenteert zich graag als de nieuwe minister-president. Hij is verbaal scherp en kan goed samenwerken.

 

Authenticiteit

De leider van morgen deelt zijn macht, cijfert zichzelf weg. Hij bouwt momenten in waarop hij bewust nadenkt over wat macht en zijn positie met hem doet. Maar ook hoe hij de effecten ervan kan verminderen en minder snel in de val van de hoogmoed trapt. Wat medewerkers willen zien en voelen is authenticiteit. De leider van morgen ‘keeps his ego in check’. Iemand kan heel charismatisch zijn, heel veel mensen ‘aantrekken’. Maar wanneer dat charisma in dienst staat van het ego, van aanzien, van macht en geld, dan is dat geen leiderschap. Een ware leider gebruikt zijn charisma om te werken voor het hoogste goed.
 

Een echte leider is niet bang voor verandering. Daarmee creëer je vaak onrust bij mensen die liever werken in oude vertrouwde situaties. Populariteit is dus niet altijd synoniem voor leiderschap. Slimme organisaties kiezen leiders die de organisatie en de medewerkers echt verder helpen en die beslissingen durven te nemen.

 

Jaarcongres Leiderschap
Wat zijn de geheimen van leiders met lef?
 

Bent u leider? Kom naar het Jaarcongres Leiderschap.
Invloedrijke experts geven concrete voorbeelden, praktische tips en technieken zodat u echt het verschil maakt. Lees meer en schrijf u in.


Wanneer: donderdag 18 mei

Waar: Jaarbeurs MediaPlaza | Auditorium | Utrecht

 

Lees ook: ‘Bent u een lean manager?’ en ‘Leider van de toekomst? Kijk eerst naar uzelf