Bent u een lean manager?

maandag 16 januari 2017
Een organisatie waar lean managers focussen op het stimuleren en helpen van mensen blijft overeind. Het gaat om samen steeds betere bedrijfsresultaten bereiken en kwaliteiten verbeteren.
Bent u een lean manager?

 

 

 

 

Lean is het toverwoord van deze tijd. De lean manager is motivator die gemakkelijk mensen met zich meekrijgt binnen alle disciplines van de organisatie en de uitdaging ziet om de organisatie naar het volgende niveau te brengen. Maar lean management wordt pas succesvol als het een manier van managen wordt en deel gaat uitmaken van het dna van de organisatie. Een paar ideeën om dat te bereiken:

 • Eerst de systemen, dan de cultuur
  Werk met proces-gerelateerde in plaats van functionele teams. Teams moeten echt zelfsturend worden. Lean vereist dus een verandering in denken en in managen.
 • Coach de stafmedewerkers
  Dan voorkomt u conflicten en zorgt u ervoor dat het management de veranderingen goed kan faciliteren. In de praktijk betekent dit vooral: learning by doing – en dan pas trainen.
 • Communicatie en feedback
  Communiceer en geef feedback. Hiermee betrekt u alle mensen, op alle niveaus. Er ontstaan meer ideeën die tot synergie leiden.
 • Lean is een verplichting
  Maak duidelijk dat het lean-avontuur verplichte kost is en niet ‘leuk voor erbij’.
 • Focus op de lange termijn
  Leiders van de organisatie moeten focussen op lean voor de lange termijn, niet alleen om even een probleem op te lossen.
 • Weerstand
  Wees voorbereid op weerstand van het middenmanagement. Dit is een van de grootste hindernissen.
 • Ontwikkel lean leider of huur ze in
  Het is belangrijk dat u het lean-traject niet geheel naar u toetrekt, maar zorg voor de juiste condities om lean in te voeren in de organisatie.
 • Benchmark met andere organisaties
  Bezoek organisaties die lean al succesvol hebben ingevoerd, leer van hun ideeën.

 

Netwerkleiderschap                                                                      

 

Deze 4-daagse praktijkgerichte masterclassreeks richt zich op het leren samenwerken tussen organisaties: wat houdt netwerkleiderschap in en hoe zet u dat succesvol in? Waarom is innovatieve samenwerking met anderen nodig? Wat is de meerwaarde van netwerkleiders? Lees meer en schrijf u in

 

Wanneer: start 17 mei

Waar: Groot Kievietsdal | Baarn

 

Bekijk het filmpje over de eigenschappen van een lean manager.

 

Lees ook: ‘Een winning team: er is meer nodig dan alleen de juiste mensen’ en ‘Leiderschap en emotionele vaardigheden gaan hand in hand’